Poznejte vína Cava

Primárně se k výrobě Cavy používá odrůda Macabeu, která má slabě květinové aroma, citronovou chuť a hořký závěr, který připomíná zelené mandle. Mnohem aromatičtější používanou odrůdou je Xarel.lo – vyznačuje se květinovou vůní s tóny hrušky/melounu. Poslední odrůdou je Parelleda, která se vyznačuje kyselosti a pikantní citrusovou příchutí. Dohromady vytvářejí tyto hrozny vynikající ovocné šumivé víno, které je méně sladké než Prossecco.
Je tedy Cava sladká? 
Obvykle ne, je podobná americkému šumivému vínu.Brut Nature se vyznačuje ještě nižším obsahem cukru a dá se považovat za nízkokalorickou variantu. Obsahuje totiž maximálně 3 g/l zbytkového cukru. Nejsladší Cava je pak Semi Seco (extra suché), které obsahuje 12-17 g/l.Originální Cava se označuje místem původu DO: Denominacion de origen. Cava se může vyrábět na celém území Španělska, ale většinu výrobců naleznete poblíž Barcelony v Penedes a v údolí řeky Ebro (Rioja). V současnosti je zaregistrováno přes 200 výrobců.