Jaký je rozdíl mezi Cavou, Champagne a Proseccem?

Znáte je všechny, ale znáte mezi nimi i rozdíl? Cava, Champagne a Prosecco jsou slavné po celém světě, zvlášť ve spojitosti s večírky a oslavami. Jsou ale taky úzce spjaté s historií a vinařskou kulturou.

Pojďme začít tím, co mají společné: bubliny. Mezi šumivá vína patří Champagne, Cava, Crémant, Sekt, Prosecco a Lambrusco. To jsou jen některé z názvu šumivých vín.

Cava je šumivé víno, které bylo vyrobeno tradiční metodou, tedy tzv. druhotnou fermentací. Jako hlavní odrůdy se využívá odrůdové trio: Xarel.lo, Macabeo a Parellada. Cava je výjimečná pro svůj terroir i tradici. První historické zmínky jsou z roku 1872, kdy byla vyrobena první láhev Penedès, které je považováno za rodiště Cavy.

Cava vs. Champagne

Champagne má dnes celosvětové jméno, ale vše začalo na severu Francie na konci 17. století. Nejslavnější víno světa se zde zrodilo naprostou náhodou. Champagne a Cava mají úzký vztah a to nejen proto, že sdílejí stejnou výrobní metodu, ale je to také tím, že sdílejí snahu o kvalitu a jedinečnost.

Oblast Champagne naleznete v severní části Francie. Naopak Cava má středomořské klima, které umožňuje hroznům optimálně dozrát. V oblasti Champagne je obtížnější získat suchá šumivá vína bez přidaného cukru.

Důvod, proč Cava využívá stejnou metodu jako Champagne může být způsoben jejich historickým vztahem. Jedná se o tradiční neboli Champenoise metodu, kdy se jedná o tzv. druhotnou fermentaci – což znamená, že jak Cava tak Champagne získávají bublinky ve stejné láhvi, jako jdou posléze na trh.

Cava vs. Prosecco

Prosecco vzniklo v Itálii a to v oblasti Veneto na severovýchodě země. Tento sekt se od Cavy a Champagne liší tím, že bublinky získává ve velkých fermentačních tancích a vyrábí se metodou charmat. Prosecco je tedy sladčí a svěžejší a zvýrazňuje primární ovocné vůně